Eerste schets die ik in de kroeg tekende © Sinisters.nl

Voorwoord
In mei van 2020 maakte we een bezoekje aan Warja's moeder Julia. We hadden het onder andere over mijn nieuwe hobby; lampen maken. Had in die tijd net 2 lampen af. Graag wilde ik voor Julia ook een lamp maken. Voorheen stond er een prachtige Japanse sierkers in haar tuin. Vanwege ziekte aan de boom moest deze gekapt worden. Nu had ze nog 1 stronk over. Dit was meteen het startschot voor deze lamp. 

Waar was ik in godsnaam aan begonnen. Deze stronk woog op zich zelf al 15 kilo. Dit gewicht zou nooit minder worden. In de komende dagen deed ik voornamelijk research. Zo kwam ik achter dat het hout van de Japanse sierkers 1 van de duurste houtsoorten ter wereld is. Dit omdat deze ongelooflijk hard is. Hoe ga in hier in vredesnaam in boren?

Het schrapen en bijtelen van de Japanse Sierkers - © Sinisters.nl

Ontbasten
Na een weekje begon ik deze stronk te ontbasten. Makkelijk? Nee! Dit helse karwij kostte mij zo 3 volle dagen. Gewapend met een beitel en een schrapel haalde ik laag voor laag de barst weg. Wat onder de bast zat was werkelijk waar prachtig. Ik denk dat hier ECHT mijn nieuwe hobby is ontstaan. Onder het lelijke huid zat weliswaar een pracht stuk hout. En de kleur, mijn god, wat een heerlijk gevoel was dat. Het deed mij een beetje aan ivoor denken. 

Nu bijna alles er af is, is het tijd om het gave hout veel fijner te schuren. Het is tijd om de kop eraf te zagen. Vanuit daar hebben we een klein beetje een idee hoe de lamp er uit gaat zien.

Azijn met Arachideolie

Om natuurhout een mooie laag te geven, heb ik wat research op Google gedaan. Met azijn en arachide olie geef je natuurhout een prachtige, krachtige look. 

De schone stronk, fase 1 is klaar - © Sinisters.nl

Boren
Het is tijd om deze stronk voorzien van gaten waarin alle kabels en fittingen in passen. Zoals eerder vermeld, dit is één van de hardste houdsoorten die er is. Ik begon aan de bovenkant van de tak. Hierin zou een standaard E14 fitting moeten komen. Dat betekend dat er een gat van een diameter van 38mm moet komen. Bij de gamma heb ik een speciaal stukje voor de boor gekocht. Al met al ben je zo 2 uur bezig voor het boren van zo'n gat als deze. 

Ook is het tijd om aan de onderkant een diep gat te boren waar een holle stalen buis ingezet kan worden. Dit omdat de stronk dan al op een pin gezet kan worden. Dit maakt het werken met deze log object veel makkelijker. 

 Eerste fitting gat is geboord - © Sinisters.nl

Eerste elektra is aangebracht - © Sinisters.nl

Elektra
Misschien wel het leukste stukje van het hele project, maar ook het meest frusterende en meest tijdrovende taak. Heb toen ik met deze lamp begon al enige ervaring met het creeëren van circuits. Deze lamp moest iets speciaals krijgen wat ik nog niet eerder heb gedaan. Deze lamp moet een E14 en een E40 fitting hebben die samen naar 1 algemene kabel gelast word. Dit is geen eenvoudige taak. Eerst maar eens beginnen met een circuit tekening.

Ik wilde in ieder geval alle snoeren netjes afwerken met krimpkousen. Deze geweldige rubbertjes isoleren en trekken alles vacuuüm. Leuk om mee te werken. 

Ook wilde in bij deze lamp een dimmer installeren. In plaats van een voerschakelaar heb ik gekozen voor een dimmer. Deze krengen zijn nog best duur. De volgende keer ga ik gewoon langs de Opnieuw & Co en koop ik een lamp met een dimmer voor 5 euro en sloop ik de dimmer er uit. Dat bespaard al snel 20 euro.

Circuittekening van het systeem  - © Sinisters.nl

Bladgoud
De lampenkap! Op een later stadium besloot ik om de lamp te voorzien van een lampenkap. Dit omdat in verhouding de lamp veel beter uitkomt. Twee problemen lieten zich zien. 1. De lampenkap pasten niet op de lamp door het frame. 2. Lampenkap wat van wit kunststof aan de binnenkant voorzien wat geen gezicht was. Eerst besloot ik het frame eruit te halen. Hier heb ik zelf een eigen frame voor gemaakt die de lampenkam zou moeten dragen. 2. Ik had ineens het lumieus idee om de lampenkap van bladgoud te voorzien. Als je nog nooit met bladgoud heb gewerkt is dit een hels karwij. Elk blaadje goud is 0,000001 cm dik. Als je bij wijze met je ogen knippert vliegt het al in de kreukels. Na wat geoefend te hebben ging dit redelijk. Ben erg blij met het resultaat.

Het plakken van bladgoud op een lampenkap  - © Sinisters.nl

Het uiteindelijke resultaat  - © Sinisters.nl

Presentatie van de lamp in Ikea stijl  - © Sinisters.nl